Jeugdorkest IJgenweis

dirigent: vacature (tot de zomer van 2024 is Stephen Biebuyck vervangend dirigent)


Jong, vrolijk en eigenwijs. Zo zijn de muzikanten van jeugdorkest IJgenweis het best te omschrijven. Vervangend dirigent Stephen Biebuyck heeft er z’n handen vol aan. Niet verwonderlijk dat dit vrolijke, gemotiveerde orkest in 2006 de naam ‘IJgenweis’  kreeg.

Geschiedenis: van jeugdkorps naar IJgenweis
IJgenweis werd in 2002 opgericht als jeugdkorps. De bedoeling: een soort samenspeelgroepje om de jonge muzikanten, die nog maar net met Excelsior meespeelden, extra muzikale aandacht en kansen te geven. Al snel bleek dat de jonge muzikanten veel meer in hun mars hadden. De talenten ontwikkelden zich in rap tempo en de eerste zelfstandige concerten van het jeugdkorps lieten niet lang op zich wachten. Het enthousiasme spatte tijdens deze optredens van de muzikanten af en dat bleef niet onopgemerkt bij andere jeugdmuzikanten met niet-koper-instrumenten.

In 2006 ontstond het idee om het jeugdkorps uit te breiden naar een jeugdorkest waar ook saxofoons, dwarsfluiten en klarinetten van harte welkom waren. We hebben zelfs enige tijd een accordeonsectie gehad! Al snel groeide het orkest bijna uit z’n voegen.

IJgenweis met succes
Er volgden gave optredens en er ontstonden mooie vriendschappen. De muzikanten van IJgenweis pakten iedere uitdaging enthousiast op. Zo trokken ze op 4 april 2009 naar Maasbracht om mee te doen aan het Eurofestival for Youth Orchestras. Met succes: de jury beoordeelde de muzikale prestatie als ‘zeer goed’! De muzikanten waren door het dolle heen en nog gemotiveerder om te groeien.

En dus trokken we op Koninginnedag 2011 naar Neerpelt voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Een concours voor jeugdorkesten waar zo’n 100 jeugdorkesten uit de hele wereld op af komen. In 2011 deden er ruim 3500 jongeren uit maar liefst 21 landen aan mee en IJgenweis was erbij! Wederom met succes: 82 punten, een eerste prijs!

Terug naar vandaag de dag
Vandaag de dag zitten er iedere vrijdag zo’n twintig muzikanten (redelijk) braaf op hun stoel om samen te werken naar de volgende muzikale uitdaging. Er ontstaan nog steeds mooie vriendschappen, de repetities zijn – naast muzikaal en leerzaam – vooral gezellig en we hebben zin in de volgende uitdaging!

Dirigenten:

2002-2017 Patrick Geerts

2017-2023 Frans van Gorsel

2024 Stephen Biebuyck (waarnemend)

 

Lid worden?
Bespeel je een hafabra-instrument en wil jij ook zo’n IJgenweize muzikant worden? Neem contact op met één van onze bestuursleden voor meer informatie of stuur een mailtje naar jeugdorkestijgenweis@hotmail.com. Of kom eens langs op onze repetitie of één van onze concerten. Je bent van harte welkom!

IJgenweis boeken?
IJgenweis biedt een uitdagend vrolijk repertoire en is altijd in voor een nieuwe uitdaging! We vinden het ook altijd hartstikke leuk om aan een concert van een ander orkest mee te werken. Dus ben je op zoek naar een vrolijke noot? Boek IJgenweis! Stuur een mailtje naar jeugdorkestijgenweis@hotmail.com of bel onze voorzitter voor de mogelijkheden!

De  muzikanten van Jeugdorkest IJgenweis zien al uit naar je komst!

IJgenweis in juli 2023

ijgenweis eerste uniformMooi geel is niet lelijk! Ons eerste uniform kregen we in 2008.

ijgenweis accordeonsAccordeons maakten ook een tijdje deel uit van ons orkest.

ijgenweis neerpeltIJgenweis in Neerpelt 2011. We zijn weliswaar in België, maar het blijft Koninginnedag. En dus lopen we de parade naar de prijsuitreiking in het oranje!