Actueel

 

dinsdag 1 oktober 2019
Maandkoraal Oktober

Maandkoraal Oktober. Excelsior Cadzand speelt Josua. Een koraal gebaseerd op de tekst van Jozua 1 vers 9 ‘Wees vastberaden. Wees standvastig. Laat je door niets weerhouden. Laat je door niets ontmoedigen. Want waar je ook gaat, de Heer, je God, is bij je.’

Iedere maand in 2019 speelt één van de korpsen van Excelsior een koraal. Een onderdeel van ons jubileumjaar: 125 jaar Excelsior Cadzand.

 


vrijdag 27 september 2019 
Rabobank ClubSupport

 

 

 

 

 

Van 27 september t/m 6 oktober 2019 organiseert de Rabobank weer de overbekende clubactie: Rabo ClubSupport. Lid van de Rabobank en stemgerechtigd? Geef dan a.u.b. je stem aan ons. Het jubileumjaar 125 Jaar Excelsior kost ons een lieve cent. Elke bijdrage kunnen we dus heel goed gebruiken. Stem jij op met één of liever nog twee stemmen op Excelsior? Dan zeggen wij: Taraaaa Tatatataaaa: DANKJEWEL!


vrijdag 6 september 2019 
Maandkoraal September

Het laatste optreden (hopelijk voorlopig) van Startersorkest de Notenkrakers was deze zomer in Retranchement. Ze speelden daar o.a. de spiritual ‘Go down Moses’ / ‘Let my people go’. Dit lied is tevens ons maandkoraal voor september. Een lied dat hoop biedt voor alle mensen en alle volkeren die in ballingschap of in verdrukking leven.


vrijdag 30 augustus 2019 
Repetities weer begonnen 

Zomervakantie voorbij! We zijn weer begonnen. We hebben nogal wat veranderingen. De Notenkrakers en IJgenweis zijn op dit moment samengevoegd. Excelsior heeft vier nieuwe muzikanten. De website moet dus nog worden bijgewerkt. Maar geduld! Dat komt.

We repeteren inmiddels aan Jeugddiensten en aan onze Canterbury reis!


vrijdag 5 juli 2019 
Zomeravondconcert Slotconcert 

Op vrijdag 5 juli speelden we een zomeravondconcert op de Markt van Retranchement.

Filmpje  A Brand New Day

De Notenkrakers, IJgenweis en Excelsior speelden ieder een paar nummers apart. Samen speelden we ‘a Brand New Day’.

Vakantie nu… In september zijn we weer bezig.


woensdag 3 juli 2019 
Maak kennis met… 

De voorlopig laatste ‘maak kennis met’. In dit interview sprak onze jonge reporter Wim met muzikante Sephania Bron (15) uit Zuidzande die zowel in brassband Excelsior als in jeugdorkest IJgenweis speelt. 

Waarom zit je bij IJgenweis?
Ik vind het heel leuk en gezellig om met andere jongeren te spelen in het orkest. We repeteren in de gymzaal van d’Ouwe school van Retranchement. Die vonden we een paar jaar geleden wat te kaal, dus toen hebben we’m met z’n allen opgeknapt. Er hangen instrumenten aan de muur en het is helemaal geschilderd op een manier die het beste bij de muziek past.

Wat voor instrument speel je?
Bugel. Ik volg les in Oostburg bij Patrick van Musicsande.

Wat voor soort muziek spelen jullie in IJgenweis?
We spelen van alles: popmuziek, soms filmmuziek, bijvoorbeeld Pirates of the Caribbean, maar ook klassieke muziek.

Heb je ook bij de Notenkrakers gezeten?
Ja, ik heb ongeveer 2 jaar bij de Notenkrakers gezeten. Ik was 7 toen ik muziek leerde spelen.

Is het moeilijk om een muziekinstrument te leren spelen?
In het begin vond ik het moeilijk en dan moet je echt even doorzetten, want dan is het nog niet zo leuk. Maar als je wat kan dan leer je snel weer meer en dan word het steeds leuker.

Hoe lang speel je bij IJgenweis?
Ik denk dat ik nu ongeveer 5 jaar bij IJgenweis zit.

Wie spelen er nog een instrument in je familie?
Mijn broertje en zusje spelen ook een instrument en mijn moeder is les aan het volgen op piano. Mijn zusje zit net samen met mij in IJgenweis en mijn broertje bij de Notenkrakers.
Voor zo ver ik weet vinden ze het allebei heel leuk.

Waarom ben je ooit begonnen met het bespelen van een instrument?
Mijn ouders vonden het wel leuk om muziek te gaan spelen en ik ook en er waren ook andere mensen die ik ken die muziek spelen dus zo ben ik begonnen. Ik ging eerst naar de repetities en concerten kijken en daarna was ik ook bezig met muziek.

Speel je ook optredens?
Met het orkest spelen we twee grote concerten het voor- en najaarsconcert en voor de rest doen we ook wel een paar kerkdiensten en andere concertjes.

Vind je het spannend zo’n concert?
De eerste paar keren is het wel spannend maar het is altijd wel heel leuk want dan kan je de mensen laten horen wat je allemaal kan spelen en wat je geoefend hebt.

Oefen je veel?
Ik oefen niet heel veel met muziek spelen, soms helemaal niet soms vaker ja, dat wisselt.

Zou je ook nog wel eens een ander instrument willen bespelen?
Als ik mocht kiezen zou ik ook wel een saxofoon willen spelen omdat dat een totaal ander soort instrument is.

Wat doen jullie nog meer met IJgenweis?
Naast de concerten hebben we ook andere uitstapjes we zijn al een paar keer op kamp geweest met IJgenweis zodat we elkaar beter leerden kennen, maar ook dat we een heel weekend lang konden oefenen voor een concert. Toen hebben we ook ander leuke uitstapjes gedaan zoals een speurtocht en naar de Last Post in Ieper. En in het verleden zijn we ook een keer naar de Efteling geweest om daar wat te spelen in één van die muziektentjes. Dan moet je eerst een uurtje spelen en daarna mag je het park in en dan s ’middags moet je ook weer een keer spelen.

En voor de rest hebben we ook het 125 jaar bestaan van Excelsior. Daardoor zijn er van het jaar ook meer activiteiten zo gaat Excelsior bij voorbeeld naar Canterbury om op te treden en ook om er een gezellige trip van te maken met z’n allen. En er is een masterclass georganiseerd waar alle leden aan mee kunnen doen om een mondharmonica te leren spelen of te zingen of percussie.

 

maandag 1 juli 2019 
Maandkoraal Juli: Voorwaarts Christen Strijders

Brassband Excelsior was weer aan de beurt voor het maandkoraal van juli. Wij repeteren in Retranchement, een oude vestingsplaats daterend uit de Tachtigjarige Oorlog. We wandelen hier over de wallen van Retranchement. Vroeger de soldaten, nu Christen strijders?

zondag 30 juni 2019 
FEESTWEEKEND 29 en 30 juni

Wat was dat een gezellig, fantastisch, warm en actief feestweekend. Excelsior vierde het jubileum met Sport & Spel, met een fietsexcursie, met een BBQ, met een live optreden van singersongwriter Stephan van Vooren, met Volleybal, met een Bootcamp, met een wandeling over de Wallen van Retranchement, een camping, met een dankdienst in de PKNKerk te Breskens en met veel gezelligheid, lekker eten en drinken en vooral veel onderling contact.

We waren te gast bij de familie Vercouteren in Retranchement. Uitstekend daar!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


woensdag 26 juni 2019 
Maak kennis met…

Zo’n vijftien jaar geleden begonnen als klein meisje, inmiddels is Martine Kunst uit Groede bestuurslid en speelt ze in Excelsior al jaren de sterren van de hemel op haar bugel. Reporter & muzikant Wim Kools vroeg haar de hemd van het lijf.

Is het moeilijk om bugel spelen?
Nou, nu vind ik het niet meer moeilijk maar vroeger vond ik dat wel.

Oefent je dan vaak?
Nee, haha ik oefen eigenlijk te weinig , voor mij is de repetitie op vrijdagavond eigenlijk mijn oefenavond. Soms als ik een solo moet spelen of een stukje moeilijk vind, dan oefen ik dat wel thuis.

Heb je bij IJgenweis en de Notenkrakers gezeten?
Toen IJgenweis in 2006 begon, zat ik er al bij. De Notenkrakers zijn pas later opgestart, dus daar heb ik niet bij gezeten.

Wat vind je van Excelsior?
Het is een hele gezellige groep mensen.

En de dirigent?
Wij hebben Johan Ferlin al ongeveer zes jaar als dirigent en ik vind het een leuke dirigent.

Is hij wel eens streng?
Soms, als we een beetje zitten te kletsen en hij iets aan het uitleggen aan een andere partij dan raakt hij wat afgeleid door ons. Dan moet hij wel eens zeggen: ‘Jongens, jullie moeten jullie mond houden.’

Hoe vaak per jaar krijg je een nieuw stuk?
Sowieso hebben we voor de grote concerten nieuwe stukken. Nu we midden in ons jubileumjaar zitten, hebben we er wat meer. We hebben net in mei ons jaarlijks concert in het Ledeltheater gehad, spelen zondag 30 juni in een dankdienst in Breskens, de week erna (vrijdag 5 juli) op de muziektent in Retranchement en eind november gaan we naar Canterbury. Dus dan komt er wat meer muziek in, zodat we kunnen afwisselen.

Spelen er in jouw gezin nog meer mensen een instrument?
Ik heb een vriend en die is niet muzikaal maar toen ik nog thuis woonde speelden mijn zussen ook cornet, nu nog steeds. Mijn oudere zus zit ook in Excelsior.

Waarom heb je er voor gekozen om bugel te spelen?
Vroeger, vanaf dat ik Excelsior zag spelen in de kerk wist ik al dat ik bugel wou spelen omdat ik het een mooi instrument vond en omdat het een zachte toon heeft. Dat sprak mijn toen heel erg aan.

En wat voor instrument zou je ook nog willen spelen?
Ik speel nu ook al een beetje piano, maar als ik mocht kiezen uit instrument van Excelsior dan zou ik wel eens eufonium willen spelen. Een eufonium heeft een zwaardere en diepere klank en wat ik er heel mooi aan vind is dat het een warme ronde zachter kant heeft.

 

woensdag 19 juni 2019 
Maak kennis met… 

Een nieuwe woensdag, een nieuw interview met een van onze muzikanten! Onze razende reporter Wim Kools sprak met mede-Notenkraker Jelte Bosselaar (9) uit Waterlanderkje.

Is een klarinet een koper instrument?
Nee, het is een houten instrument.

Wat voor muziek vind je het leukste?
Makkelijke muziek. Vooral The Young Pop Selection.

Krijg je vaak nieuwe stukken?
Nee, niet zo vaak. Nu hebben we een nieuw stuk Aladin en dan gaan we daar op oefenen. We spelen van alles bij de Notenkrakers. Leuke liedjes, treurige liedjes…

Oefen je vaak thuis?
Voor de Notenkrakers niet echt heel vaak.

En volg je les?
Ja, dat doe ik bij meester Stefan in Oostburg. Ik denk dat ik dit al 2 jaar doe.

Hoelang zit je al bij de Notenkrakers?
Anderhalf jaar denk ik ongeveer. Ik speel meestal de 2de en anders de 3de partij.

Speel je ook andere instrumenten?
Nee, maar als ik ouder ben, zo ongeveer 10 jaar, dan mag ik een ander of nog een instrument spelen van mijn moeder.

En wat zou je dan nog willen spelen?
Saxofoon, dat is ook koper.

Waarom speel je klarinet?
Ik hoorde een keer in de auto een liedje dat door een klarinet werd bespeeld en dat vond ik heel erg mooi klinken.

En ben je de enige in het gezin die muziek speelt? 
Nee, mijn zus ook, zij speelt saxofoon bij IJgenweis.

Leer je veel van je zus?
Ja, als ik hulp nodig heb dan komt ze altijd helpen.

 

woensdag 12 juni 2019 
Maak kennis met… 

Excelsior zou Excelsior niet zijn zonder onze leuke muzikanten. Een van onze jongste muzikanten, Wim Kools (speelt bij de Notenkrakers), interviewde in het kader van 125 jaar Excelsior een aantal van deze muzikanten. Vandaag de eerste: Adri de Hullu uit Zuidzande.

Waarom zit u eigenlijk bij Excelsior?
Ik wilde vroeger altijd al heel graag muziek spelen, alleen kon ik dat toen natuurlijk niet.
Toen stond er op een dag een advertentie in de krant van de muziekvereniging dat ze nieuwe muzikanten zochten. Ik wilde dat toch wel heel graag en toen zij mijn vader: “Dan ga je maar in Cadzand muziekles volgen bij meneer Cappon”, een buurman van mij.

Heeft u het musiceren van thuis uit meegekregen?
Nee, mijn vader kon alleen liedjes fluiten als we in het land liepen. En mijn moeder die kon op een orgel spelen, klavecimbel heette dat vroeger. Nee, mijn vader kon er helemaal niks van, maar het was mijn droom op trompet te kunnen spelen, dus ging ik les volgen. Het was eerst net een paar blatende geiten die hier in huis zaten. Niet alleen ik volgde les, ook mijn twee zussen en een neef en een nichtje gingen mee. We konden in het begin niet eens noten lezen. Maar geleidelijk aan ging het steeds beter.

Wat voor instrument bespeelt u?
Ik ben begonnen op een cornet en daarna op een althoorn en nu speel ik op een bas, de es-bas.

Waarom heeft u voor bas gekozen? 
Op een zeker moment werd de opstelling van het orkest veranderd en moest er iemand bas spelen. Toen ik gevraagd werd, besloot ik het te doen.

Heeft u nog meer hobby’s?
Ja, ik ben ook jager en verder heb ik heel veel in het jeugdwerk gedaan, dat is niet echt een hobby maar ik deed het toch heel erg graag. Ik ben ook met verschillende groepen naar het buitenland geweest om werk te doen. Maar mijn grootste en langste hobby is toch wel de muziek.

Heeft u ook bij de Notenkrakers en IJgenweis gezeten?
Nee, maar ik weet er wel veel van af, want ik ben van beide clubs coach geweest. Er zitten veel gemotiveerde muzikanten in deze jeugdorkesten en we hebben altijd leuke dingen gedaan. IJgenweis was altijd supergemotiveerd als we naar een concours gingen. Dan huurden we een bus, sliepen we een nachtje in de buurt van het festival en kwamen we terug met de prijs ‘zeer goed’, net niet de allerhoogste score. Blij dat we daar mee waren.

Bent u de enige in het gezin die muziek speelt?
Nee, dat niet in ons gezin had je eigenlijk niet te kiezen. Onze kinderen moesten vanaf een jaar of acht/negen op muziekles. Sjaak onze zoon speelt nu trombone, Janine althoorn, Marije cornet, en dan heb ik nog een dochter die in Eindhoven woont, die speelt af en toe trompet, maar niet in een orkest.

Hoelang moet je les volgen om een goede muzikant te worden?
Een goede muzikant is niet iemand die zijn melodietjes goed kan en snel is. Nee, ik denk dat een goeie muzikant iemand is die trouw naar de repetitie komt, die zo’n twee tot drie keer zijn muziek thuis oefent en probeert met de hele groep er een leuk orkest van te maken.

U was de vorige voorzitter, hoe lang bent u eigenlijk voorzitter geweest?
Ongeveer 12 jaar. Toen het begon dacht ik: ‘Drie jaar en dan wegwezen’, maar toen er allemaal enthousiaste mensen in het bestuur bijkwamen met leuke plannen, was het zo leuk dat we iedere keer opnieuw zeiden: we doen nog drie jaar.

En wat zou je nog heel graag willen bereiken in de muziekwereld?
Iedereen denkt altijd dat een goed orkest bestaat uit mensen die heel goed kunnen spelen, zelf vind ik het het belangrijkste dat iedereen kijkt hoeveel plezier een muzikant heeft, en hoeveel plezier het hele orkest heeft. Dat is voor mij belangrijker dan de kwaliteit.

zaterdag 1 juni 2019 
Maandkoraal juni

De maandkoraal van juni is een vrolijke, gespeeld door een vrolijk orkest: onze Notenkrakers! Kan jij ‘m nog meezingen?

Maak een vrolijk geluid voor de Heer.
Of je thuis bent, of buiten op straat, met de bel van je fiets op de maat.
Of je bruin bent of sproetig of blond, met je hand of je voet of je mond.
Ben je ziek of gezond, kom erbij.
Ook je stem is van Hem.
Dat Hij jubelt met jou en met mij,
zing en fluit, roep het uit.
Maak een vrolijk geluid voor de Heer.

Maandkoraal juni: https://youtu.be/0072Jg0Amng

donderdag 9 mei 2019 
Avondvierdaagse

Excelsior is zoveel meer dan muziekmaken ❤ Als er vrijwilligers nodig zijn zodat ouderen ook mee kunnen wandelen in de avondvierdaagse, draaien we onze hand daar niet voor om!Of het nou weer of geen weer is (het was geen weer),  onze muzikanten houden de moed erin. Zet je beste beentje voor!

 

 

 

 

woensdag 1 mei 2019
Maandkoraal mei

Wat is Zeeuws-Vlaanderen toch mooi ❤️ Een kleurrijke maandkoraal deze keer met muziek van psalm 146: Zing, mijn ziel, voor God uw Here.

 

dinsdag 30 april 2019
Brochure over Excelsior

Op de deurmat van alle huizen in West-Zeeuws-Vlaanderen: de brochure 125 jaar Christelijk Muziekgezelschap Excelsior Cadzand. Pagina na pagina informatie over onze jarige muziekvereniging. Met het programma van ons jubileumconcert op zaterdag 18 mei 2019. Een heerlijk concert met ook nog eens optredens van de Zandtovenaar!

vrijdag 19 april 2019
Reportage van RTV Scheldemond

Sommigen van onze muzikanten hebben ook andere talenten, zoals bijvoorbeeld Wim! Hij maakte voor RTV Scheldemond een reportage over onze drie orkesten. Neem een kijkje achter de schermen, bij de repetities van de Notenkrakers, IJgenweis & Excelsior.

Je vindt de video hier.

maandag 1 april 2019
Een nieuwe maandkoraal

Maandkoraal nummer 2! Jeugdorkest IJgenweis leeft toe naar Pasen met ‘U zij de Glorie’ en een paasontbijt…. euh paasdiner.

 

Pasen 2019
Jong zijn
in een wereld
die in een
rap tempo
verandert

Tevreden
over de talloze
mogelijkheden
om je te kunnen
ontwikkelen

Vraagtekens
hoe de wereld
er in 2050 uitziet
klimaat
politiek

IJgenweis
jonge mensen
die muziek maken
vriendschappen
sluiten
hun leven identiteit
geven

Pasen 2019
U zij de Glorie
Opgestane Heer
U zij de Victorie
Nu en immermeer

vrijdag 22 maart 2019
IJgenweis: Opname maandkoraal april

Op de Markt in Retranchement heeft Jeugdorkest IJgenweis een kort filmpje opgenomen om het maandkoraal april van beelden te voorzien. Vanaf 1 april is het filmpje online.

Filmpje van opname

 

 

 

 

 


maandag 18 maart 2019
JUBILEUMCONCERT 18 mei met De Zandtovenaar

Ons Jubileumconcert op zaterdag 18 mei 2019 belooft een fantastisch en wel heel bijzonder concert te worden. Brassband Excelsior, Jeugdorkest IJgenweis en Startersorkest de Notenkrakers spelen er de nieuwste werken. En! De Zandtovenaar, wellicht zag u hem afgelopen kerst nog op de televisie, gaat vijf keer een muziekstuk illustreren. Bijzonder dus! Kaarten zijn nu reeds te koop bij het Ledeltheater.

 

 

 

 

 

 

 


vrijdag 16 maart 2019
Masterclass bij Excelsior

Het jubileumjaar begon met een leuke activiteit voor onze muzikanten. We hadden de hele middag masterclasses in ons repetitielokaal. Een masterclass koorzang, een masterclass mondharmonica en een masterclass percussie. Daaromheen waren er leuke creatieve activiteiten. De pizzawagen rond het avondeten was ook zeer welkom. Na de pizzapunten hebben we onze nieuwe vaardigheden aan elkaar gepresenteerd. Een fijne startdag van een enerverend jubileumjaar.

Een korte impressie: Filmpje op Instagram

 

vrijdag 1 maart 2019
Jubileumjaar maart 2019 – maart 2020  Maandkoraal Maart

Brassband Excelsior speelt ‘Dankt, dankt nu allen God’

 

dinsdag 5 februari 2019
Jubileumjaar maart 2019 – maart 2020

Nog een maandje en dan start een jaar vol bruisende activiteiten. De Christelijke Muziekvereniging Excelsior bestaat op 14 maart 2019 maar liefst 125 jaar! Wat zijn we oud! Wat zijn we hoogbejaard! Maar wat zijn we vitaal en springlevend! Jullie horen via deze site, via Instagram, via Facebook, via tal van andere media en wie weet uit eigen mond van alles over wat we precies gaan doen dit feestelijke muziekjaar. De hashtag #125excelsior zal volop gebruikt worden.

Bij dit feest hoort ook een heus logo! Een prachtig ontwerp van Esther Basting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

Het duurt nog even, maar in 2019 viert de Christelijke Muziekvereniging Excelsior een prachtig jubileum. De vereniging bestaat dan 125 jaar. En ja…. dan is het tijd om met de voorbereidingen te gaan starten. We zitten nu al barstensvol ideeën. De commissie gaat maandag 12 februari 2018 van start met de organisatie.


vrijdag 19 januari 2018
Jaap Basting is onze nieuwe voorzitter

Op vrijdag 19 januari 2018 werd tijdens de repetitie het heugelijke nieuws medegedeeld dat Jaap Basting onze nieuwe voorzitter is. Hij volgt Adri de Hullu op. Adri was onze voorzitter van 2005 t/m 2017.


vrijdag 29 december 2017
De Notenkrakers speelden op Winter Wonder Wandeling Sinte Pier

Winter Wonder Wandeling Sinte Pier is een jaarlijks evenement, steeds op 29 december, in Nieuwvliet. Gezellige straten met lichtjes, artiesten, vuur, kraampjes en lekker eten. En…. drie optredens van Startersorkest de Notenkrakers. Muziekmaken is cool, zeker tijdens een Winter Wonder Feest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vrijdag 22 december 2017
Frans van Gorsel nu vaste dirigent van Jeugdorkest IJgenweis

 

 

 

 

 

 

 

 

Aangenaam verrast was dirigent Frans van Gorsel uit Hulst toen hij op de repetitie van vrijdag 22 december te horen kreeg dat zijn proefperiode wordt opgezet in een vaste aanstelling. Excelsior Cadzand en met name de jeugdige muzikanten van IJgenweis zijn erg blij dat Frans zelf ook heel graag bij ons wil blijven.  Een welkom-getoeter, de onvervalste IJgenweis-dirigenten-bretels en een drankje waren op z’n plaats.Veel succes Frans!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vrijdag 22 december 2017

Ineke stopt

Ineke de Bree was meer dan 50 jaar muzikant in Excelsior. ‘Er is een tijd van komen en gaan. Vanaf 1 januari 2018 ben ik trouwe supporter’, waren haar woorden op de laatste repetitie van 2017. Kerstavond 24 december speelt ze voor de laatste keer mee tijdens de Kerstavonddienst in Cadzand. Ineke…. Dankjewel voor alles!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

24 februari 2017

Afsluiting Scholenproject2017 Scholenproject ZzandeCadz (27)

filmpje: Afsluiting Scholenproject Zuidzande Cadzand

De leerlingen van groep 3, 4 en 5 van de basisscholen van Zuidzande en Cadzand sluiten hun Scholenproject af met een echt concert in de repetitieruimte. Een fijne samenwerking van de Chr. Muziekvereniging Excelsior Cadzand en de Koninklijke Muziekvereniging Veronica uit Zuidzande. Met dank natuurlijk aan docent/dirigent Patrick Geerts.